MMPI Testi
MMPI: Çok Yönlü Kişilik Envanteri (Minnesota Multiphasic Personality Inventory – MMPI) MMPI kişilik testi, ilk olarak 1939 yılında geliştirilmeye başlanmış, ilerleyen yıllarda zaman içerisinde günün şartlarına göre geliştirilerek bugünkü uygulanan halini almıştır. Test ABD’de Minesota Üniversitesi tarafından geliştirilen ve 566 adet sorudan oluşan mmpı testi halen dünyanın çeşitli ülkelerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Orijinalinden Türkçe’ ye çevrildikten sonra Türkiye uyarlaması yapılmış, güvenirlilik ve geçerlilik çalışması yapılarak ülkemizde de uygulanmaya başlanmıştır.
Minnesota Çok Yönlü Kişilik Envanteri (MMPI) bireylerin kişilik dinamiklerini aydınlatmak amacıyla uygulanan ve objektif bilgiler veren bir psikolojik kişilik testidir. İnsanın kişilik yapısının ve psikopatolojisinin belirlenmesine yardımcı olmak için profesyonel uygulayıcılar aracılığıyla kullanılır.
Minnesota Çok Yönlü Kişilik Envanteri (MMPI), uygulanan bireyin kişilik özelliklerini objektif ve bilimsel kriterler kullanarak ortaya çıkartabilen bir özelliğe sahiptir. İnternet ortamında yer alan ve hiçbir bilimselliği olmayan testlerle kıyaslanamayacak kadar bilimsel ve objektiftir. Hatta bu alanda kişiliği tespitte kullanılacak en güvenilir ve geçerli test olma özelliğine sahiptir diyebiliriz. Bu kapsamda ve güvenirlilik düzeyinde ülkemizde uygulanan başka bir kişilik testi yoktur.
- 16 yaş ve üstü kişilere bireysel ya da grupla uygulanır.
- 566 madde(sorular) yer almaktadır.
- 1-2 saatte tamamlanır.
- Cevabınız size göre çoğu zaman doğru ise “D” olarak kodlanır.
- Cevabınız size göre çoğu zaman yanlış ise “Y” olarak kodlanır.
- Soru sizin durumunuza uymuyor ise boş bırakabilirsiniz (en fazla 10 tane boş bırakılabilir)
- Bu cevapların değerlendirmesi profesyonelce yapılması gerekir.
- Minnesota Çok Yönlü Kişilik Envanteri (MMPI) 4’ü geçerlilik olmak üzere 14 tane alt teste sahiptir.
•Bu 10 alt testte kişilerin patolojik durumları hakkında değerlendirme yapılır.
MMPI testi ile bireylerin aile problemleri, öfke ve kaygı sorunları, işle ilgili sorunlar, insanlar arası iletişimde yaşanan sorunlar, özgüven, anti sosyal özellikler ve sağlıkla ilgili endişeler, düşünce tarzı gibi hastalık dışındaki psikolojik özellikleri değerlendirilebilmektedir. Ayrıca MMPI Kişilik Testi, yaygın olarak psikiyatri kliniklerinde şu teşhisleri koymada kullanılır:
- Depresyon
- Hipokondriaziz (Hastalık hastalığı)
- Histeri (Konversiyon)
- Psikotik sapma
- Kadınlık-erkeklik (Cinsel tercihler ve eğilimler)
- Paranoya (Aşırı şüphecilik)
- Psikasteni (Saplantı-takıntılı düşünce bozukluğu)
- Şizofreni
- Hipomani (Manik bozukluk-aşırı duygu patlamaları)
- Sosyal içe dönüklük (Çekingenlik)