Disgrafya Yazma Güçlüğü Müdahale Programı
“DİSGRAFYA”
(FONOLOJİK FARKINDALIK TEMELLİ DİSGRAFİ MÜDAHALE PROGRAMI)
Disgrafi yazma bozukluğunu tarif etmek için kullanılan tıbbı bir terimdir. Yazma eylemi sistematik ve karmaşık bir süreçtir, doğru ve etkin müdahale gerektirir. Okul öncesi dönem belirtilerini gösterebildiği gibi yeterli ölçüt değildir. Yazma bozukluğunun fark edilmesi uzun zaman alabilmektedir. Yazma eyleminin başladığı okul dönemi ile birlikte fark edilmesi kolaylaşır.
Son yıllarda yapılan araştırma ve çalışmalar yazma bozukluğunun nörolojik temellere dayanmasının yanında verilen zayıf ve kötü eğitimin, yanlış yöntem ve strateji kullanımının yazma bozukluğunu ortaya çıkarabildiğini göstermektedir. Yazma becerisi doğru ve etkin müdahale ile geliştirilebilen bir eylemdir.
Yazma bozukluğu yaşayan bireylerde;
- Satır atlama
- Yazı boyutunu ayarlayamama
- Hece ekleme/çıkarma/hece ayırma
- Harfler, kelimeler arasına yeterli boşluk bırakamama
- Sayfayı uygun kullanamama
- Eğik yazma
- Büyük küçük harfi yerinde ve doğru kullanamama
- Harfleri kelimeleri birbiri içine karıştırma
- Satır taşırma gibi problemler sıklıkla görülür.
- Yazma bozukluklarına müdahale etmek
- Hataları en aza indirmek, hataları ortadan kaldırmak
- Yazmaya karşı isteksizliği ortadan kaldırmak
- Uygulayıcılar için hatanın analizini yaparak uygun müdahaleyi belirleyebilmek
Eğitim programı yazma becerisinin geliştirilmesi için sistematik bir sıra izlemektedir. Öğretmenler aileler ve öğrenciler için takibi kolaydır. Program yazmanın temeline inerek gelişimsel dönemlere uygun basitten zora kurgu ile planlanmış içeriğinde yüzlerce etkinlik ve örnekler bulunan 7 kitaptan oluşmaktadır. İpucu işlem süreçleri ile yazma becerisinin bağımsızlaştırılması amaçlanmaktadır.